Kokemusasiantuntijoilla on omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi päihde- mielenterveys- tai rikostaustasta, tai muista mullistavista elämänkokemuksista. Siitä syntyy kokemustietoa.
Kokemusasiantuntijat tietävät mikä heitä on auttanut toipumisessa , mitkä palvelut ovat edistäneet toipumista, miksi ne ovat olleet tehokkaita, mitkä kaikki asiat ovat vaikuttaneet heidän omaan kuntoutumiseensa ja mikä on mahdollisesti pitkittänyt sitä. He kääntävät omat, usein rankatkin kokemuksensa voimavaraksi ja auttavat muita saman kokeneita.
Kokemusasiantuntija voi vastata henkilökunnan kysymyksiin, joihin akuutissa tilanteessa oleva ei osaa vielä vastata. He ovat valmiita puhumaan vaikeista asioista ja jakamaan henkilökohtaisia tarinoitaan.
Myös omainen tai läheinen voi olla kokemusasiantuntija. Läheisen päihdeongelma tai sairaus vaikuttaa myös vieressä eläjän arkeen voimakkaasti. Hän voi toimia omaisten puolestapuhujana. Usein haluna ryhtyä kokemusasiantuntijaksi on vahva tahto vaikuttaa palveluiden parantamiseen, tasa-arvon synnyttämiseen ja tietoisuuden lisääntymiseen.
Vuonna 2020 on aloitettu kokemusasiantuntijakoulutus yhdessä Turun A-Killan, Raision Koulutuskuntayhtymän (RASEKO, VS-Sininauha Ry:n sekä Turun mielenterveysyhdistus Itun ry:n kanssa.
Koulutuksen yhteydessä voi halutessaan myös suorittaa 20 op:n laajuisen kasvatus- ja ohjausalan tutkinnonosan, eli valmistuessaan opiskelija on tutkinnon suorittanut koulutettu kokemusasiantuntija.